Σελίδες

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Let's Make A List: Filmmakers + Video Clips

Αποφάσισα να κάνω λίστα. Νομίζω η αγάπη μου για οτιδήποτε κινηματογραφικό είναι πασιφανής. Έτσι πάντρεψα τους σκηνοθέτες με τη μουσική και τους έκανα λίστα. Αν τώρα, εσείς εκεί παιδιά του Hollywood, δεν δείτε το όνομά σας παρακάτω δεν το έκανα εσκεμμένα. Don't get me wrong...



1. Spike Jonze
Φέτος νομίζω η χρονιά του αφού έγραψε και σκηνοθέτησε τη καλύτερη ταινία για το 2013, το Her.Το αγόρι αυτό πριν γίνει μεγάλος και τρανός κινηματογραφιστης, ξεκίνησε τη καριέρα του ως σκηνοθέτης σε video clip και διαφημίσεις.Οι συνεργασίες του πολλές και καλές μεταξύ των οποίων με Fat Boy Slim, Sonic Youth, Jay Z και Arcade Fire. Για μένα η καλύτερη από όλες αυτή με τη Bjork:


O κύριος Χρυσος Φοιίνικας για το 2003 με τον Ελέφαντα εχει κανει και του λόγου του κάμποσα video clip, τα περισσότερα κατα τη διαρκεια των 90s. Ευτυχως τα video clips είναι μικρά σε διάρκεια και δε μας βάζει να κοιτάμε 8 λεπτά εναν θάμνο.


3. David Fincher
Κάθε φορά που βλέπω κάτι που έχει σκηνοθετήσει ο David Fincher καταλαβαίνω ότι είναι David Fincher και χωρίς να το ξέρω. Πέρα λοιπόν, από το Seven και το Fight Club αλλά και τα πιο ωραία σκηνοθετημένα επεισόδια στο House of Cards έχει υπογράψει υπερβολικά πολλά μουσικά clip γνωστών καλλιτεχνών και μάλιστα έχει κερδίσει και 2 Grammy. Ακολουθεί το video που του χάρισε το δεύτερο.


4. Romain Gavras
Γιος του μάγκα Κώστα Γαβρά, έντονα πολιτικοποιημένος έχει υπογράψει μόλις μια ταινία αλλά έχει δημιουργήσει τα πιο αντιφατικά- ανατρεπτικά video clip. Αγαπημένο αυτό της M.I.A. για το Bad Girls και φυσικά αυτό των Last Shadow Puppets κάπου στη Ρωσία.



5. Sofia Coppola
 Πριν λίγο καιρό συνειδητοποίησα ότι έχω δει όλες τις ταινίες της Coppola χωρίς καν να το έχω επιδιώξει. Το 1999  γύρισε τη πρώτη της ταινία, το The Virgin Suicides, αλλά και το video clip των Air για το Playground Love,το οποίο εμπεριέχεται στο soundtrack. Το ταξίδι αυτής της τσίχλας μπορεί να είναι και το αγαπημένο μου video clip όλων των εποχών.


6. Tim Burton
Ίσως ο πιο μαγικός σκηνοθέτης. Μέσα από μια σκοτεινή, gothic αισθητική δημιουργεί παραμυθένιους τόπους και εκκεντρικούς χαρακτήρες. Με τους Killers έχουν συνεργαστεί δυο φορές,μια το 2006 για το Bones και μια το 2012 για το Here With me.


7. Jonathan Glazer
Δε σου λέει πολλά το όνομά του το ξέρω!Είναι ο κύριος "Under The Skin". Ο Glazer στα δεκαπέντε χρόνια καριέρας του αν και έχει υπογράψει μόλις 3 ταινίες, κρύβεται πίσω από πολλές διαφημίσεις και έχει δουλέψει με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως massive attack, Nick Cave, radiohead etc.


8. Martin Scorsese
Άμα είσαι ο Scorsese δε μπορείς να κάνεις κάτι μικρότερο από 15 λεπτά. Έτσι το 1987, πήρε τον Michael μαζί με ένα μάτσο χορευτές και έκανε το παρακάτω video clip. Extra hint: Στο clip κάνει τη πρώτη του εμφάνιση Wesley Snipes.


9. David Lynch
Τα λόγια είναι περιττά οπως θα έλεγε κα η Μαρινέλλα. Ο άνθρωπος σκηνοθέτης, συνθέτης, ζωγράφος,visual artist, εν δυνάμει ηθοποιός και συγγραφέας (ουφ!τα είπα όλα) δε θα μπορούσε να μην έχει σκηνοθετήσει και video clip. Όταν δε συνεργάζεσαι και με τον Moby έχεις τέτοια αποτελέσματα.


10. Γιώργος Λάνθιμος
Last but not least και για την ακρίβεια η έμπνευση για αυτό το post είναι ο Λάνθιμος. Πέρα των αντιφατικών του ταινιών και περισσότερο του Κυνόδοντα έχει σκηνοθετήσει αρκετά video clip και αρκετά γνωστών προς μεγάλη μου έκπληξη. Φαίνεται ότι ο Σάκης Ρουβάς είναι από τους φαν του αφου έχουν συνεργαστεί πολλές φορές μαζί του.(Και στο Άντεξα και στο Δεν Έχει Σίδερα η Καρδιά σου,Jesussss).Ακολουθεί το τελευταίο του video για τον Leon Of Athens.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου